Opleiden

Stichting Brigantijn maakt werk van opleiden

De meeste scholen van Stichting Brigantijn zijn opleidingsschool en aantal daarvan ook academische opleidingsschool. Dat betekent dat we in samenwerking met de Academie voor Pedagogiek en Onderwijs van Saxion in Enschede ieder jaar ruim 80 studenten opleiden. Om dit te kunnen doen zijn alle mentoren en lerarenopleiders binnen Stichting brigantijn geschoold om hun opleidersrol goed uit te voeren.

De visie die onder deze vorm van opleiden ligt is ‘Iedereen leert’. Dat betekent dat iedereen binnen onze scholen continue aan het leren is, we leren met en van elkaar. Op die manier leren studenten van mentoren, maar mentoren ook van studenten.

We genieten ervan dat studenten zich ontwikkelen tot toekomstige collega’s, maar ook van de bijdrage die zij leveren aan de ontwikkeling van de school. Onderwijs maak je samen en op de dagen dat de studenten er zijn, zijn er meer handen in de klas en in de school om het onderwijs en alles wat daar bij hoort vorm te geven. Zo zijn jong en oud samen aan het werken en aan het leren: werkplek leren.

Opleiden in de school geeft onze teams de kans nieuwe collega’s duidelijk te maken waarom we doen wat we doen. Daardoor ontdekken we ook telkens op welke gebied we beter kunnen en willen worden. Samen zoeken we naar de manier waarop die verbetering gerealiseerd kan worden.

Doordat er aantal academische opleidingsscholen zijn, is er ook veel expertise in huis op het gebied van onderzoek en hoe dit kan bijdragen aan de schoolontwikkeling. Leerkrachten worden steeds meer innovatieve professionals die vanuit de onderwijsbehoefte van kinderen onderwijs ontwerpen.